"Prawdziwy cukiernik
to przede wszystkim artysta”
W listopadzie kolejna,
dziesięcioosobowa grupa naszych uczniów z
klasy II technikum technologii żywienia i
klasy III wielozawodowej /cukiernik/
uczestniczyła w ostatniej edycji projektu
„Najlepszy w zawodzie”. Pięciodniowy kurs z
zakresu dekorowania wyrobów cukierniczych
jak zwykle odbywał się w Europejskiej
Szkole Mistrzów PROFESJONAL im. Wojciecha
Kandulskiego w Poznaniu. Podczas kursu
uczniowie poznali nowoczesne technologie
produkcji wyrobów cukierniczych oraz
artystyczne techniki dekoracji z karmelu,
marcepana i czekolady. Zaznajomili się też z
tajnikami ręcznego wytwarzania i zdobienia
pralin oraz tortów, nowatorskimi dekoracjami
w stylu angielskim i bajkowym.
Każdego dnia zajęcia
rozpoczynały się wykładem połączonym z
pokazem – wiedzę, nowości i tajemnice
zawodowe przekazywali nam mistrzowie świata
w cukiernictwie: p. Bogdan Tomczyk, p. Marlena
Szymaś, p. Sebastian Winkiel i p. Marcin
Srożak – artyści
karmelu, marcepana i czekolady. Ze
zdumieniem i podziwem obserwowaliśmy jak w
ich dłoniach słodkie masy przybierały
kształty owoców, kwiatów i zwierząt,
kokardek, koronek i falbanek, jak naturę
zaczarowują w karmelu, czekoladzie i
marcepanie.
Ku naszemu zadowoleniu
najwięcej czasu poświęciliśmy na ćwiczenia
praktyczne. Nasza wytrwałość, cierpliwość,
otwartość na uwagi i porady, wiara we własne
możliwości i ukryte talenty opłaciła się.
Okazało się, że po długich próbach, pod
czujnym okiem utytułowanych mistrzów nasze
ręce potrafią również czynić karmelowe,
marcepanowe i czekoladowe cuda.
Mogli przekonać się o tym
również nasi najbliżsi. Przewiezienie
naszych trofeów w nienaruszonym stanie do
domu graniczyło niemal z cudem. Brakowało
nam rąk. Przedział kolejowy pękał w szwach.
Ale efekt końcowy zrekompensował nam
wszelkie niedogodności podróży – był nie
tylko ucztą dla oczu, ale również i podniebienia
wszystkich członków naszych rodzin.
Jesteśmy przekonani, że cele
tego projektu zostały osiągnięte w stu
procentach:
·
Zdobyliśmy dodatkowe
wiadomości i umiejętności z branży
cukierniczej potwierdzone zaświadczeniem i dyplomem,
dzięki czemu jesteśmy lepiej przygotowani do
wykonywania zawodu i w przyszłości mamy
większe szanse na znalezienie zatrudnienia!
·
Bezpośredni kontakt z
przedstawicielami tego zawodu,
wyróżniającymi się talentem, odnoszącymi
sukcesy i będącymi
autorytetami w swojej dziedzinie rozbudził w
nas potrzebę aktywności i kreatywności
zawodowej!
·
Z kursu wróciliśmy z
przekonaniem, że zawód cukiernika może być
naszą pasją!!!
Opracowanie:
mgr Joanna May |