ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 8 W KOSZALINIE

 Główna | Informacje dla gimnazjalisty

Dla gimnazjalistów:

TECHNIKUM ZAWODOWE NR 2

Okres nauczania – 4 lata

Oferujemy kształcenie o kierunkach:

technik usług fryzjerskich
 

Szkoła przygotowuje do egzaminu maturalnego i zawodowego.

Program nauczania obejmuje przedmioty ogólnokształcące i zawodowe.

Zawód technik - usług fryzjerskich jest zawodem szeroko profilowym, umożliwiającym specjalizację pod koniec okresu kształcenia.

Zdobycie tytułu technika umożliwia otwarcie własnego zakładu fryzjerskiego lub pracę w zakładach i salonach fryzjerskich, salonach odnowy biologicznej.

ZASADY NABORU na rok 2016/2017

Kandydat do Technikum Zawodowego może otrzymać maksymalnie:

  • dla kierunku Technik usług fryzjerskich:

max. 200 pkt:

  • max. 100 pkt – za egzamin gimnazjalny

  • max. 80 pkt – za oceny z czterech następujących przedmiotów:
                
    języka polskiego, matematyki, biologii,zajęć artystycznych

  • max. 15 pkt - za szczególne osiągnięcia wymienione na świadectwie ukończenia gimnazjum,

  • 5 pkt - za świadectwo z czerwonym paskiem

Celujący - 20 pkt
Bardzo dobry – 16 pkt
Dobry – 12 pkt
Dostateczny – 8 pkt
Dopuszczający - 2 pkt

 Nie ustala się minimalnego limitu punktowego
 do Technikum Zawodowego.

 

technik technologii żywności
 

Technik technologii żywności zdobywa umiejętności do:

  • kierowania i nadzorowania wytwarzaniem wysokiej jakości artykułów spożywczych: cukierniczych, koncentratów spożywczych, piekarsko-ciastkarskich, jajczarsko-drobiarskich, mięsnych, mleczarskich, owocowo-warzywnych, rybnych, surowców olejarskich, zbożowych, ziemniaczanych, mrożonych owoców i warzyw, lodów oraz wyrobów kulinarnych.

  • opracowywania: receptur, instrukcji technologicznych, norm zakładowych dla wyrobu, itp.

Absolwenci mogą znaleźć zatrudnienie w:

  • zakładach gastronomicznych (restauracjach, barach, bufetach)

  • placówkach  żywienia zbiorowego (hotelach, sanatoriach, szpitalach)

  • kontrolnych placówkach gastronomicznych.

Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka.

ZASADY NABORU na rok 2016/2017
 

Kandydat do Technikum Zawodowego Nr 2 może otrzymać maksymalnie:

  • dla kierunku Technik technologii żywności:

max. 200 pkt:

  • max. 100 pkt – za egzamin gimnazjalny

  • max. 80 pkt – za oceny z czterech następujących przedmiotów:
                 języka polskiego, matematyki, chemii i geografii

  • max. 15 pkt - za szczególne osiągnięcia wymienione na świadectwie ukończenia gimnazjum

  • 5 pkt - za świadectwo z czerwonym paskiem

Celujący - 20 pkt
Bardzo dobry – 16 pkt
Dobry – 12 pkt
Dostateczny – 8 pkt
Dopuszczający - 2 pkt

Nie ustala się minimalnego limitu punktowego
 do Technikum Zawodowego.

 

Wymagane dokumenty do Technikum Zawodowego Nr 2:

  1. Podanie o przyjęcie do szkoły
  2. Fotografie podpisane 3 szt.
  3. Karta zdrowia
  4. Świadectwo ukończenia gimnazjum
  5. Zaświadczenie o szczegółowych wynikach egzaminu gimnazjalnego
  6. Zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kształcenia w określonym zawodzie
  7. Ewentualnie wnioski lub orzeczenia Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej.

 

   

Zespół Szkół Nr 8 im. T. Kościuszki ul. Morska 108 75-235 Koszalin