ŚWIĘTO DYNI
Kiedy
- 28 października 2016r.
Gdzie
- Zespół Szkół nr 8 Koszalin, piętro II
Odpowiedzialni:
Zuzanna Wilk, Adam Kopeć, Zofia Kopińska - Manowiec
Uczestnicy
- klasy cukiernicze I - IV TZ i ZSZ , społeczność szkolna
Cele:
-
stworzenie
uczniom możliwości do zaprezentowania swoich umiejętności w zakresie
samodzielnego wykonywania zadań,
-
kształcenie
umiejętności manualnych uczniów w wykonywaniu dekoracji i estetycznej
prezentacji wyrobów,
-
zastosowanie
poznanych wiadomości teoretycznych i praktycznych,
-
pobudzanie i
motywowanie do aktywności zawodowej,
-
integracja zespołów klasowych.
Przebieg:
-
uczniowie z
poszczególnych klas przygotowują ciasto, wg własnej receptury z zastosowaniem
dyni jako surowca (27.X. 2016),
-
prezentacja
wyrobów, receptur na stołach, z podkreśleniem dyni jako surowca (28.X.2016),
-wybór
najładniejszej prezentacji ciasta dyniowego - głosowanie - godz. 8.00- 10.50,
-
ogłoszenie
wyników - najciekawsza, najlepiej prezentująca się praca - godz. 11.35,
-
degustacja
wyrobów przez społeczność szkolną - poczęstunek.
Podsumowanie
Dynia stała się surowcem do
sporządzenia wielu wypieków.
Uczniowie z klasy I, II, III i IV Technikum Zawodowego: technik technologii
żywności oraz uczniowie klasy III a wielozawodowej przygotowali ciasta wg
własnej receptury z zastosowaniem dyni jako surowca.
Dnia 28 października 2016 r.
wyroby zostały zaprezentowane na atrakcyjne zaaranżowanych stołach. Wiele
wysiłku i kreatywności włożyli uczniowie w przygotowanie dekoracji. Dostępne
były też receptury ciast. Cała społeczność szkoły wzięła udział w głosowaniu na
najładniejszą aranżację stołu i wypiek ciasta dyniowego.
Za najładniejszą aranżację
stołu z ciastem dyniowym została uznana prezentacja klasy II Technikum
Zawodowego,
- drugie miejsce zajęła klasa
IV TZ,
- trzecie klasa I TZ.
Serdecznie gratulujemy
wszystkim którzy brali udział w „Święcie Dyni”.
Organizatorzy:
Adam Kopeć
Zofia
Kopińska - Manowiec
Zuzanna
Wilk
|