ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 8 W KOSZALINIE

Główna | Informacje dla gimnazjalisty
 

 

Zajęcia na Politechnice Koszalińskiej

Uczennice klasy III Technikum Zawodowego, kształcące się w zawodzie technik technologii żywności odbyły dnia 19 stycznia 2017 r. zajęcia z analizy żywności w laboratorium technologii żywności Katedry Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego Politechniki Koszalińskiej.
Zajęcia prowadziły p. dr Sylwia Mierzejewska i mgr inż. Aldona Bać.

Uczennice oznaczały:

- kwasowość produktów mleczarskich za pomocą pehametru,

- kwasowość mąki metodą miareczkowania,

-  suchą masę w wagosuszarkach.

Poznały zasadę oznaczania tłuszczu metodą Gerbera i Soxhleta oraz białka metodą Kjeldahla.

W czasie zajęć uczennice zapoznały się z zasadami działania innych urządzeń laboratoryjnych np. pieca muflowego, aparatu do oznaczania liczby opadania, aparatu Sa-Wy do oznaczania objętości  itd.

Dodatkowo pod kierunkiem prowadzących sporządziły przepyszny chleb i lody malinowe.

Zajęcia były bardzo ciekawe, poszerzające wiedzę, pozwalające nabyć umiejętności właściwe dla zawodu, rozwijające wyobraźnię.  Na uwagę zasługuje fakt, że były prowadzone w bardzo przyjemnej atmosferze.

Opiekun: Zofia Kopińska - Manowiec

 

 

Zespół Szkół Nr 8 im. T. Kościuszki ul. Morska 108 75-235 Koszalin