Zajęcia na Politechnice Koszalińskiej
Uczennice klasy III Technikum Zawodowego, kształcące się w zawodzie
technik technologii żywności odbyły dnia 19 stycznia 2017 r. zajęcia z
analizy żywności w laboratorium technologii żywności Katedry Procesów i
Urządzeń Przemysłu Spożywczego Politechniki Koszalińskiej.
Zajęcia prowadziły p. dr Sylwia Mierzejewska i mgr inż. Aldona Bać.
Uczennice oznaczały:
-
kwasowość produktów mleczarskich za pomocą pehametru,
-
kwasowość mąki metodą miareczkowania,
-
suchą masę w wagosuszarkach.
Poznały zasadę oznaczania tłuszczu metodą Gerbera i Soxhleta oraz białka
metodą Kjeldahla.
W
czasie zajęć uczennice zapoznały się z zasadami działania innych
urządzeń laboratoryjnych np. pieca muflowego, aparatu do oznaczania
liczby opadania, aparatu Sa-Wy do oznaczania objętości itd.
Dodatkowo pod kierunkiem prowadzących sporządziły przepyszny chleb i
lody malinowe.
Zajęcia były bardzo ciekawe, poszerzające wiedzę, pozwalające nabyć
umiejętności właściwe dla zawodu, rozwijające wyobraźnię. Na uwagę
zasługuje fakt, że były prowadzone w bardzo przyjemnej atmosferze.
Opiekun: Zofia Kopińska - Manowiec |